Hozzávalók: |
Elkészítés: |
||
1 kisebb fej lapos káposzta, 2 fej vöröshagyma, ecet, só, köménymag, kristálycukor |
Lapos káposzta a legjobb hozzá, ami nem kerek, hanem kicsit lapított. És persze jó lédús is legyen, meg kemény, tömött. A lédús jelleg a súlyából itélhető meg; ha felkapom, szinte kiesik a kezemből, mert méretéhez képest nehéz. Hagymából is a közepes méretű a legjobb, gömbölyű, inkább lapított legyen, mint hegyes. A káposztát megpucolom, külső leveleit - melyek fonnyadtak vagy sérültek - leszedem, megmosom, félbevágom, majd mindkét felet 3-3 gerezdre, a torzsáját nem szedem ki, jó lesz a gyaluláshoz fogantyúnak. Uborkagyalun nagyon vékonyra legyalulom, nagyon fontos, hogy hajszálvékony legyen. A hagymát pucolás, mosás után félbevágom és vékonyra felkarikázom, hozzáteszem a káposztához és lesózom. Kilónként egy nagyon szűkre csapott evőkanál sót teszek bele. Meghintem egész köménnyel, kb. egy púpos mokkáskanálnyi kell bele, hogy elérjük azt a fantasztikus ízt, amiért az egészet csináljuk. Én speciel még kicsit többet is teszek bele, mert úgy szeretem. És nem működik őrölt köménnyel, elrontjuk az ízét, ne próbálkozzunk vele! Kézzel összekeverem, meg is nyomkodom, és a következő órában ezt többször is megismétlem. Ha elsóztam, ki kell majd nyomni, és elvész egy rakás finom íz meg tápanyag, vitamin. Ízre enyhén - de tényleg csak enyhén, amit még képes lennél megenni - elsózottnak kell lennie, ezt majd gyengíteni fogja a cukros-ecetes lé. Ha már érezni, hogy kezd puhulni, kilónként 2-3 evőkanál kristálycukrot szórok rá és ugyanannyi 20%-os ecetet. Felöntöm vízzel, ami egy ujjnyira ellepi, és a következő két órában időnként átkeverem, most már kanállal. Ha eltelt egy óra, érdemes már megkóstolni. Eleinte a levét kóstolgatom, később már a káposztát is, és akkor jön a sodrófás jelenet, hogy "másnak is hagysz belőle?" - de ez nem veszi el az alkotó kedvemet. Elárulok egy konyhatitkot, de maradjon közöttünk: Ha kész, üvegekbe szedem, és hűvös helyen tárolom. Nem tudom, meddig képes elállni, de mindig hamarabb elfogy. De két hétig hűtőszekrényben biztosan eláll. Lehet tenni bele csipetnyi nátrium-benzoátot, akkor tovább is tartható, de ennek semmi értelme, mert káposzta egész évben kapható. Időnként kísértésbe esek, különösen, ha van kéznél kertben termett uborka, és reszelgetek bele pár darabot, de mindig megbánom, mert így már nem az az igazi retró kifőzdei saláta, amit megkívántam. Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt. JK - A főzésben járatlanok is bátran nekiállhatnak, elkészítése közepesen időigényes.
|
Finom is. Még finomabbat lilakáposztából lehet elkövetni.
Az nem lehet, a fehérnél finomabb nincs is. Főleg, hogy felénk nem csinálnak lila káposztából salátát.
Pedig én Somogyban ettem, s nagyon finom volt. Finomabbnak tűnt, mint a fehér. Azt esszük úgyis egész télen.
Sancho, addig nyomod, míg egyszer tényleg kipróbálom! És ha jó lesz, kiteszem ide "Káposztasaláta lila káposztából" címmel!